Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Cikk rólunk, 2003-ból

(Sajnos a cikk már nem érhető el online, így képeket sem tudunk mutatni.)

Pécsinapilap.hu » Sport » Út a lélek harmóniájához

Út a lélek harmóniájához

2003-12-04

A Nanzan Aikido Dojo idén októberben alakult Pécsett azzal a céllal, hogy minél több ember megismerkedhessen ezzel a kivételes japán harcművészettel. A japán Aikido szót három karakterrel írják, melyet többféleképpen lehet fordítani, mint például: „az univerzum mozgatóerejével való egyesülés útja” vagy „út a lélek harmóniájához”.

– Az Aikido-ban az ellenfél energiáját használjuk fel a támadó ellen, így nincs szükség különösebb erőre egy-egy technika végrehajtásához. Mivel a technikáink támadásra nem alkalmasak, valamint a filozófiája a szereteten és a békén alapszik, ezért az Aikido-ban nincs verseny. Az egyedüli megmérettetési lehetőség az övvizsga – mutatja be röviden a sportágat Niklai Norbert edző, aki már 13 éve foglalkozik az Aikido-val.
A klubban a tradicionális „Aikikai” stílusú Aikido-val ismerkedhet meg minden 14. életévét betöltött jelentkező. Az edzések heti két alkalommal, kedden és csütörtökön este fél nyolctól, kilenc óráig tartanak, de a jövőben tervezik egy harmadik, haladó foglalkozás beiktatását is.
– Jelenleg 25 fő körüli a taglétszám, a résztvevők nagy többsége kezdő, és nagy örömömre mindkét nem képviselteti magát. A foglalkozások nagyon jó hangulatban zajlanak, így hamar kialakulhatott egy jó társaság, akikkel edzések után sokat beszélgetünk többek között az Aikido rejtelmeiről, filozófiai hátteréről is – mesél az összejövetelekről Niklai Norbert. – Úgy gondolom, hogy új klubunk több szempontból is űrt tölt be Pécs harcművészeti életében, hisz a Nanzan Aikido Dojo-ban nagy hangsúlyt fektetünk a technikákon kívül a tradicionális japán értékekre, az etikettre, a tiszteletre és a fegyelemre. A másik nagy előnyünk, hogy az edzések este kezdődnek, így tulajdonképpen mindenki kényelmesen be tudja fejezni a napi teendőit, mielőtt elindul aikidozni.

Aki szeretne többet megtudni erről a küzdősportról, annak érdemes ellátogatni a Kereskedelmi Szakközépiskola tornatermébe (Pécs, Rét u. 10.), kedden és csütörtökön 19:30-21:00-ig. További információk a klub internetes honlapján http://nanzanaikido.fw.hu találhatók.

Fényes Melinda

Google tárolt változat: [Klikk]