Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Tamura sensei

(C) Nanzan Aikido EgyesületNobuyoshi Tamura sensei (8. danos aikido shihan) – az aikido alapítójának, Ueshiba Moriheinek korábbi közvetlen tanítványa -, Európa és a világ aikidójának ikonikus alakja, az egyik legkedveltebb, egyben legelismertebb aikido mester volt. Tamura sensei 1964-2010-ig az európai aikido fejlesztésének szentelte az életét. Tudása, megkérdőjelezhetetlen technikái, szellemisége, nagymértékben befolyásolták a francia és az európai aikido fejlődését.
Tamura sensei a ’80-as évek végétől rendszeresen ellátogatott Magyarországra, ahol hétvégi edzőtáborokat és dan vizsgákat tartott. Ezeken a rendezvényeken alkalmanként 300-400 aikidoka vett részt hazánkból és más európai országokból. Egyesületünk tagjai rendszeresen követték Tamura senseit külföldi edzőtáboraira is.
Tamura sensei

Nobuyoshi Tamura sensei 1933. március 2-án született Oszakában, Japánban. Édesapja országszerte ismert kendómester volt. Eleinte judózni majd kendózni tanult. Apja korai halálát követően Nobuyoshi teljesen független akart lenni és elhagyta a szülői házat. Gyakran az ismerősei támogatására szorult, időről-időre szállást kért tőlük.

1952-ben – bizonyos szempontból véletlenül – ismerkedett meg az aikidóval, miután több ismerősét követően Seigo Yamaguchi sensei segítette ki. Mikor Yamaguchi visszatért a szülőfalujába, hogy megházasodjon, felajánlotta a fiatal Tamurának, hogy lakjon a házában és egyen a rizséből, amíg visszatér. Egy hónap múlva, miután visszaérkeztek rájöttek, hogy Nobuyoshinak nincs hol laknia, így jobb híján azt javasolta neki, lakjon az aikido dojóban, legyen uchideshi (bentlakásos tanítvány). Mivel ezért nem kellett fizetni, Tamurának is azonnal megtetszett az ötlet.

A fiatal Tamura 1952. augusztus 5-én uchideshiként csatlakozott az Aikikai Hombu Dojóhoz.  Ez idő tájt a legtöbb edzést Kisshomaru Ueshiba, az Alapító (Morihei Ueshiba, O’Sensei) fia tartotta, de mikor Tokióban volt, Morihei tanította őket. Tamura hamarosan O’Sensei legközelebbi tanítványainak egyike lett. Sok éven át elkísérte az útjaira és ő lett az egyik kedvenc ukéja nyilvános bemutatók alkalmával.

Tamura sensei (c) Nanzan Aikido Egyesület

1955. március 13-án shodan fokozatot szerzett. Később a Hombu Dojó instruktora lett, de tanított az USA tengerészeti speciális szolgálatának központjában Yokohamában, illetve más dojókban Tokióban.

1959. október 25-én 5. dan fokozatot kapott.

1961-ben abban a megtiszteltetésben volt része, hogy elkísérhette O’Senseit Hawaiiba. Ueshiba Morihei hawaii útja a nemzetközi aikido egyik mérföldköve.

1964-ben Nobuyoshi megismerkedett a Hombu dojó egyik új tanulójával, Rumikóval, akit hamarosan feleségül vett. Mivel Európába tervezték a nászútjukat, Tamura az Aikikaitól azt a megbízást kapta, hogy tanulmányozza az aikido szerepét, funkcióját Franciaországban.

A Hombu Dojóban eltöltött 11 év gyakorlás után Tamura sensei úgy döntött, hogy letelepszik Franciaországban. Először a Noro sensei fémjelezte ACFA-hoz csatlakozott, majd a Francia Judo és Kapcsolódó Harcművészetek Szövetség  tagja lett 1971-ben.

7. danos shihanként és az Aikikai Hombu Dojo hivatalos képviselőjeként Tamura sensei stílusa egyre népszerűbb lett. Részt vett a francia Nemzeti Aikido Unió megalapításában, majd 1973-ban létrehozott egy programot az aikido oktatók állami vizsgáztatására és tanúsítására. 1975-ban megalkotta a francia Nemzeti Aikido Módszertant, mely kifejlesztése közben figyelembe vette a francia, attitűdöt és mentalitást.

Tamura sensei (c) Nanzan Aikido Egyesület

1975-ben Kisshomaru Ueshiba Doshutól – aki apja halálát követően ekkor már az aikido első embere volt – megkapta a 8. dan fokozatot.

1982-ben Tamura sensei támogatta az aikido csoport leválását a judo szövetségről és részt vett a Szabad  Francia Aikido Szövetség létrehozásában, mely végül 1985-ben nyerte el a mai FFAB nevét (Francia Aikido és Budo Szövetség). Természetesen ennek mindvégig Tamura sensei volt a technikai vezetője.

Számos edzőtábort tartott Európában, kapcsolatokat alakított ki Németországban, Olaszországban, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Svájcban, Svédországban, Oroszországban, Ausztriában, Magyarországon és más országokban.

1989-ben Kisshomaru Ueshiba Doshu személyesen utazott Franciaországba megünnepelni Tamura sensei Európába érkezésének 25. évfordulóját.

1992-ben megkezdték Tamura sensei saját edzőtermének kialakítását Brasban. A felavatásra 1995. szeptemberében került sor, Shumeikan Dojo néven.

Tamura sensei (c) Nanzan Aikido Egyesület1999-ben megkapta a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje Lovagi fokozatát.

Tamura sensei a világ minden részén tartott edzőtáborokat, de emellett havi rendszerességgel megtartotta franciaországi kurzusait is az ország különböző régióiban. A ’90-es évek végétől 2008-ig minden év májusában nemzetközi találkozót tartott Párizsban, melyen nem ritkán 800 aikidoka vett részt szerte Európából.

1978-tól Tamura sensei nyaranta három egyhetes edzőtábort tartott, ezzel több száz aikidokát kovácsolva össze Lesnevenben, Saint Mandrierben és La Colle sur Loupban.

2010. első negyedévében tartotta az utolsó nemzetközi edzőtáborait Compiégneben, Lyonban, Dijonban, végül március végén Spanyolországban.

Nobuyoshi Tamura sensei 2010. július 9-én, 77 éves korában eltávozott, ezzel pótolhatatlan űrt hagyva maga után.

Tamura sensei (c) Nanzan Aikido EgyesületÉrdekességek:

  •  20 éves korában megismerkedett a makrobiotika megalapítójával, a jól ismert japán gyógyítóval, George Osawával. Sokáig tanulmányozta ezt a tudományt.
  • Tamura sensei gyógyítási képességeiről többen is beszámoltak. Nem egyszer szüntetett meg ízületi és más jellegű fájdalmat edzőtáborokon, néhány pont megnyomásával a sérült testén.
  • A fiatal Tamura az első útját Franciaországba abból fedezte, hogy aikido bemutatókat tartott a hajó utasainak.
  • Tamura sensei Lesneven díszpolgára volt.
  • Nobuyoshi Tamura sensei 2011-ben Japán második legrangosabb kitüntetését, a Felkelő Nap Rendje, Arany Sugarakkalt (Kyokujitsu shō) kapta posztumusz a japán államtól. Ezt az igen megtisztelő medált 1875-ben alapították és a mai napig a császár nevében adják át. Hosszú és kivételesen értékes civil vagy katonai szolgálatot díjaznak vele.
Varga Zoltán, Nobuyoshi Tamura sensei, Niklai Norbert

Varga Zoltán, Nobuyoshi Tamura sensei, Niklai Norbert
(La Colle sur Loup, 2009.)