Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Fegyveres gyakorlások (buki waza)

Szokásunkhoz híven, nyáron a szabadban edzünk és a foglalkozások jelentős részében fegyveres technikákat, páros és formagyakorlatokat tanulmányozunk. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kell bokken-nel, jo-val gyakorolni manapság, mi a valós haszna ezeknek az edzéseknek?

A történelmi áttekintés helyett álljon itt egy kijelentés: a fegyveres gyakorlatok ugyanúgy az aikido szerves részét képezik, mint pl. az ushiro waza és nem lehet kényelemből, vagy egyéb megfontolásból kipöckölni azokat a technikai repertoárból. Képzeljük csak el, hol tartanánk, ha mindenki kedvére mazsolázgatna a technikák közt és mindig csak azt gyakorolná, melyeknek szerinte van létjogosultsága manapság. Jómagam azok közé tartozom, akik elsősorban nem a tradíciókat hozzák fel érvként, hanem a valós hasznot keresik. Olyan hasznot, mely segít megfejteni a „rejtvényeket”, segít az előrehaladásban az aikido rögös útján.

Mégis mi a haszna a fegyveres gyakorlásnak? A kérdés ugyanolyan nehezen értelmezhető, mintha azt kérdeznénk mi a haszna egy-egy technika tanulmányozásának. Azonban ha a kérdést így tesszük fel: mit tudok hasznosítani a pusztakezes gyakorlás közben abból, amit fegyveres edzésen tapasztalok? Máris értelmes válaszokat kaphatunk, de ne feledjük, hogy a valós cél ezeken túlmutat.

Amikor jo-val, bokken-nel gyakorolsz, mindkét kezed magad előtt van (a fegyvert fogod), s nem hagyod „szanaszét”, mint néha fegyver nélkül. Ebből következik, de önmagában is igaz, hogy a fegyverekkel végrehajtott gyakorlatok segítenek megteremteni az összhangot a lábak, a csípő és a kezek közt. A fegyveres gyakorlások közben elkövetett hibák sokkal jobban megbosszulhatják magukat (ha kaptál már a kezedre, ujjadra, fejedre, akkor tudod miről beszélek :)), így általában elmondható, hogy jobban odafigyelünk a részletekre és megtanítanak jobban reagálni az egyes támadásokra. A fegyveres technikák az uke-tori távolság megnövekedése miatt felnagyítják, tanulmányozhatóbbá teszik a hasonló pusztakezes technikákat. Nagyobb hangsúlyt kapnak, nagyobb precizitást, jobb időzítést követelnek a kitérések és eltűnnek azok az erő különbségek, melyeket oly könnyű a magunk javára fordítani pusztakezes edzéseken, leplezve az esetleges technikai hiányosságokat. Rengeteget lehet tanulni a támadó és a védekező térbeli elhelyezkedéséből, melyeket átültetve még hatékonyabbá tehetők a pusztakezes technikák.

A fenti felsorolás közel sem teljes és ne feledjük, hogy a fegyveres gyakorlások jelentősége jóval túlmutat az itt leírtakon. Önálló gyakorlatokként részei az aikido technikai tárházának.

N.

Vélemény, hozzászólás?