Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Tamura Sensei 2010-es köszöntője



Genko ichi

Gen a beszéd, ko a cselekedet, ichi jelenti azt, hogy legalább két dolog van egyezségben. A beszéd és a cselekedet egy. A szavak felidézik annak a szívét, aki beszél. A fenti kifejezés azt jelenti, hogy egyeztetni kell az intuíciót és a cselekedetet, hogy elérjük a célt, és az adott szót meg kell tartani.

 

Boldog Új Évet kívánok Mindannyiótoknak!

2010-et írunk, a japán naptár szerint Heisei időszámításának 2010. évét. A ciklikus kínai naptár szerint kanoetora évbe lépünk.

Kanoe-nak három jelentése van: folytonosság/folytatás; kapni és megújulni.
Tora azt jelenti: diszkrétnek lenni, nyújtózni, folytatni; fejlődni

A kanoetora év a folytonosság jegyében telik, minden ami az előző évben történt, megszakítás nélkül, az előző évben elkövetett hibáinkat magunk mögött hagyva . Azt is jelenti, hogy minden akaratunkkal új vállalkozásokba vetjük magunkat. Arról is szó van, hogy nem hagyjuk, hogy befejezetlenül hagyott cselekedeteink illetve a befejezetlen helyzetek felhalmozódjanak az előttünk nyíló új utakon. A magánéletünkben és azon kívül egyaránt át kell vizsgálnunk az előző évet a legkisebb momentumig, hogy megszabadulhassunk mindattól, ami zavaró, hogy leegyszerűsítsük és megszüntessük az akadályokat, hogy újra el tudjunk indulni, immár egészséges alapokon.

Az elmúlt évben, csakúgy mint tavalyelőtt a világon mindenhol változtak az elnökök vagy a miniszterelnökök. Politikusokat, cégvezetőket, magas beosztású embereket cseréltek le. Egyesek választási ígéretei, csakúgy mint mások számára az előléptetésért tett ígéretek ellentétekbe, elutasításba és mindenféle akadályba ütköznek és többnyire nem is tartják meg ezeket. Ilyen körülmények között jobb azokra a kollégákra támaszkodni, akiknek hasonló az érdeklődési körük és akikben megbízhatunk. Így lehetővé válik , hogy megszabaduljunk a régi szokásainktól és egyesíthetjük erőinket, hogy konstruktívan az alkotás felé forduljunk. Azonban nagyon könnyű elbukni azáltal, hogy megpróbáljuk siettetni a dolgokat. Minél nagyobb a tervezett fejlesztés/változás, annál erősebbek a mellékhatások és a kapott reakciók. Fontos tehát céljaink kitűzésénél mértéket tartani és körültekintéssel haladni feléjük.

Tora homofonja a -nek (tigrist jelent). Mindkét karaktert lehet használni ebben a kifejezésben. A tigris egy olyan állat, amitől félünk, így magában hordozza az óvatosság/elővigyázatosság és a pontosság fogalmát. Egy olyan korszakhoz érkeztünk, amikor például a háborúk és gazdasági problémák nem oldódnak meg ország vagy régió szinten. Úgy kell gondolni a világra, mint egy családra és a bolygónkra, mint a házunkra.

Mielőtt azt mondanánk, hogy „De rossz egy ország ez!„; „Ez a kormány hibája!„; „Meg kell változtatni a politikát!” jobb, ha minderre elkezdünk úgy tekinteni, mint egy személyes problémára, magunkat megvizsgálni, mielőtt másokat kritizálunk és jó úton járni. Legyen az egy lépés, vagy csak egy fél, a saját erőnkre van szükség ahhoz, hogy járni tudjunk/ működjön a dolog.

Szerintem ez az, amit O’sensei tanított.

Például: azonnal el tudom kezdeni keresni, hogyan küzdjünk a globális felmelegedés  és környezetszennyezés ellen, hogyan vegyünk részt a megújuló energiaforrások fejlesztésében. Csak így tudom remélni, hogy egy kicsit a körülöttem lévő világ megjavul és mindent megteszek azért, hogy minél több ember legyen boldog.

Idén kiju korba lépek, amit yorokobi-nak olvasunk (öröm), de másképp írva yorokobu, ami 77-et jelent. Örömmel ünnepeljük ezt az évfordulót, mert régen nehéz volt ezt a kort megérni.

Azt mondják, hogy az öregség a második gyerekkort jelenti. Ez teljes mértékben igaz rám, hiszen minden amit csinálok érdekel, és élvezettel tölt el, és ezért hálás vagyok. Amikor az álmaink valóra válnak, akkor ettől boldogok vagyunk, de ahhoz, hogy valóra válhassanak az kell, hogy lehetséges álmaink legyenek. Például nehéz abbahagyni az ivást, de lehetséges azt mondani, hogy egy pohárral kevesebbet iszom. Ez a siker örömet szerez, és lehetővé teszi, hogy holnap folytassuk. Az iai gyakorlása során, ha egy gyakorlat 100-szori ismétlése túl nagy erőfeszítés, jobb úgy dönteni, hogy beérjük 30-szori ismétléssel, és a 31.-et úgy fogjuk észlelni akkor, mint egy hatalmas teljesítményt. Ha ma befejezem azt a levelet, amit holnap kellett volna megírnom, akkor ettől nagyon elégedett leszek…
Amikor boldogok vagyunk a hála érzése lehetővé teszi, hogy még tovább fejlődjünk.

Nem szeretnétek ti is felfedezni valamit, amit teljesíthettek és ami napról napra boldogsággal tölt el és a hála érzésével?

Tamura Nobuyoshi

Vélemény, hozzászólás?