Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Újévi jókívánság

Kedves Aikidokák, Barátok!

Ismét elmúlt egy év és bár semmi meglepetés nincs abban, hogy egy keddi este után szerda reggel következik, az évszám változása, a hónapok számlálásának újrakezdése okot adhat az ünneplésre, az előző év eseményeinek átgondolására, értékelésére, vagy akár új célok kitűzésére.

A rövid és hosszú távú célok egyaránt hasznosak, de ezek hajszolása közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a lényeg maga az út, vagy utazás, amit a cél eléréséig megteszünk. Az utazás során szerzett tapasztalatok, élmények tesznek minket jobbá, többé. Éppen ezért fontos, hogy az utazás során ne kizárólag az út lerövidítésén fáradozzunk, illetve kerüljük a rutint, a megszokásokat.

Aikido edzéseken a rutinból elkezdett gyakorlatok, a megszokásból végrehajtott mozdulatok, technikák, a fejlődés lehetőségét vehetik el. A figyelem, az éberség fontos elemei az Aikido gyakorlásnak, ezért elengedhetetlen, hogy törekedjetek ezek jelenlétére. El kell fogadnotok, hogy a mester, aki az edzést tartja változik, így bármelyik korábbi mozdulata, vagy gondolata változhat, mely fölött a rutinnal, a  megszokással, vagy figyelmetlenséggel átsiklotok. Azt is tudjuk, hogy nincs két egyforma szituáció, így a technika, mely csupán megszokásból végrehajtott mozdulatokból áll, nem lehet az esetek többségében hatékony.

Az Aikidóban is hasznos, ha vannak céljaitok, de ne feledjétek, hogy sosem egy új fokozat, egy hakama, vagy egy fekete öv tesz benneteket jobbá, hanem a rendszeres, hatékony edzések, az őszinte gyakorlás. Mindig az aznapi edzés, az épp gyakorolt technika a legfontosabb, ne akarjatok túl lenni rajta, hiszen ez ez utatok része, mely jobbá tesz benneteket. Nincs felesleges technika, nincs rossz partner – mindenből lehet tanulni.

Kívánom, hogy a mindennapokban is képesek legyetek lassítani egy kicsit, tudjátok félretenni a rutint és vegyétek észre a hétköznapok szépségeit!

Niklai Norbert
Nanzan Aikido Egyesület