Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Mikor érdemes vizsgázni?

Sok dan vizsgát láttam már, néhányon vizsgáztatóként vettem részt. Ezeken a megmérettetéseken jó és kevésbé jó megoldásokkal egyaránt találkoztam. Az utóbbival kapcsolatban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy néhányan talán elsietik a vizsgázást.

Ne értsetek félre, egyáltalán nincs ellenemre, ha valaki a kivárási idő leteltével felkészülten vizsgázik. A problémám inkább az, ha úgy érzem, nem a tudásszint változása, hanem kizárólag a kivárási idő lejárta az indikátor.

A fokozat megvan, az oklevél megérkezik

Sajnos ebben a tanárok is ugyanúgy hibásak lehetnek, mint tanítványaik, hiszen vágyaik, érdekeik egybevágnak. Egy dan fokozat jót tesz az egyénnek, a klub közösségének és a tanárnak is. Ki emlékszik egy-két hónap múlva egy-egy rosszabbul sikerült vizsgára? A fokozat megvan, az oklevél megérkezik, a fekete öv kopni kezd, vagy kopik tovább.

Szakítani kellene ezzel a hagyománnyal, hiszen mindenkinek az érdeke, hogy szép vizsgákat lássunk. Olyanokat, melyekre öröm visszagondolni. Tanárnak is jobb cégér, ha tanítványai rendszeresen kiváló vizsgákat mutatnak be, s a vizsgázó is egy szép élménnyel lehet gazdagabb.

A felelősség a tanároknál van

A felelősség a tanároknál, technikai vezetőknél van. Az ő támogatásuk kell ahhoz, hogy egy aikidoka  jelentkezzen vizsgára. Az ő döntésük, hogy megérett-e rá, vagy sem. Nekik kell érteni és megértetni a tanítványokkal, hogy a fokozatok bár mérföldkövek, de nem az idő múlásával arányosak, hanem a tudásszinttel.

Ha van egy shodan fokozatú tanítvány, aki utolsó vizsgája óta eltelt egy, vagy akár több év, de nem látogat le rendszeren edzésre, vagy jár, de hozzáállása, tudása érezhetően nem változik, akkor őt nem szabad nidan vizsgára küldeni. Az ő tudása – az eltelt évek számától függetlenül – minden bizonnyal maradt a shodan szinten. Ha kéri, el kell magyarázni neki, mi kell a továbblépéshez.

Ehhez persze a tanároknak is tudniuk kell, milyen attribútumok jellemeznek egy-egy fokozatot, mert a különbség nem a technikai repertoárok eltérésében keresendő, hiszen már a shodan fokozathoz ismerni kell az összes pusztakezes technikát.

Nektek kell változni

Az értékelés után gratuláltam az egyik vizsgázónak, akinek a legutóbbi megmérettetésen nem, idén viszont sikerült új fokozatot szerezni. A kézfogás után elmondta, hogy tavaly óta változtatott az edzésintenzitásán, a hozzáállásán és sokkal komolyabban készült. Meglátszott, beérett. Tényleg szép vizsga volt, s ebben mind egyetértettünk.

Őt egy külső, erőteljes visszajelzés terelte vissza a tudatos fejlődés útjára, de ti tanulhattok ezekből. A fejlődés nem megy magától, változni kell hozzá. Ez a változás viszont csak a ti szilárd elhatározásotok és befektetéseitek segítségével indulhat meg.