Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Egy sikeres 4. danos vizsga margójára

Március 13-án késő délután vizsgával zárult Takanori Kuribayashi sensei (7. dan, Hombu shihan) négynapos magyarországi edzőtábora.

Az esemény több szempontból is érdekes volt. Szövetségünk tavaly megszerezte a tokiói Hombu dojo elismerését, ezzel többek közt jogot szerzett a szervezet az 1-3. danos vizsgák önálló lebonyolítására. Így Kuribayashi sensei – első alkalommal – kizárólag 4. danos vizsgát tartott Magyarországon.

értékelőből értékelt

DSC_7957Számunkra viszont azért volt különösen izgalmas ez az alkalom, mert egyesületünk egyik edzője, alapító tagja, állandó tisztségviselője, Varga Zoltán vállalta a megmérettetést: jelentkezett és felkészült utolsó dan vizsgájára!

(Az Aikikai világszervezetben 4. dan az utolsó vizsgával szerezhető fokozat.)

Egy ilyen vizsga tele van feszültséggel, izgalommal, ráadásul mindez egy többnapos program végén, elcsigázva, kisebb-nagyobb sérülésektől hátráltatva – nem egyszerű dolog senkinek. Részletesen beszámolni az élményről írásban nem nagyon lehet, így aki nem látta elégedjen meg annyival, hogy Varga Zoli szépen helytállt és – egy Hombu shihan előtt – 4. dan (Aikikai) fokozatot szerzett. Szintúgy jól teljesítettek a segítői, Bende Zsolt 2. dan (Aikikai), Szücs Krisztián 2. dan (Aikikai) és Pojányi Krisztián 1. dan (Aikikai).

egy kört végigrajzolt

Varga Zoli ezzel egy kört befejezett, mely íve az első kyu vizsgájával indult és most a 4. dannal zárult. A fejlődés ezzel azonban nem zárul le, csak ettől a ponttól a tudását már nem ítéli meg bizottság. Ahogy ismerem, őt eddig sem a fokozatok motiválták elsősorban, így nem félek attól, hogy ne találna magának megfelelő célokat az aikidóban.

Zoli eredménye példaértékű minden aikidoka számára, ahogy hozzáállása és viselkedése is az. Ezért kedveljük őt ennyien, s biztos, hogy ezért ugrott az első kérdésre mindhárom későbbi segítője, vállalva az uke szerepet a vizsgán, készült vele heteken keresztül, minden zokszó, panasz vagy kifogás nélkül annak ellenére, hogy kisebb sérülések, betegségek valamelyike mindenkit hátráltatott.

csapat_596

Zoli biztos nem gondol ilyenekre, de az sem véletlen, hogy ilyen nagy számban képviseltette magát egyesületünk a hétvégi rendezvényen, és maradtak Budapesten 12-en szinte éjszakába nyúlóan, hogy a vizsga eredményét megtudják és még ott kezet rázhassanak vele. Szép, jelzésértékű gesztus volt ez a csapattól!

alázat és rengeteg munka

Itt egy szép eredmény, egy pozitív példa ebben a gondoktól terhes világban. Merítsetek belőle erőt, higgyétek el, hogy nektek is sikerülhet! Végül lerántom róla a leplet, elárulom nektek Zoli titkát: az aikido iránti alázat és rengeteg munka. Ezek nélkül neki sem ment volna.

Gratulálunk, Zoli!

Niklai Norbert

Iwama_596