Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

BÚÉK! 2018

Ismét eltelt egy izgalmas év. Az új esztendőt sokan fogadalmakkal kezdik, melyek célja általában valamilyen előrelépés, jobbá válás, más szóval a fejlődés. Az aikido gyakorlás célja ugyanez, jobbá szeretnénk válni a tatamin, illetve a mindennapi életben egyaránt. A jobb mozdulatokhoz mélyebb ismeretekre van szükség, tehát fejleszteni kell az elménket is. Hatékonyabban kell figyelnünk, rá kell találnunk és meg kell értenünk az összefüggéseket, rá kell jönnünk, mit és hogyan változtassunk, hogy jobbak legyünk.

Minél többször gondolkodunk el egy-egy technika kapcsán az aikido alapelveiről, minél gyakrabban törekszünk arra, hogy ezek megjelenjenek a gyakorlatokban, annál inkább válnak ezek az elvek a személyiségünk részévé, s így lesz hatással az aikido gyakorlás a dojón kívüli kapcsolatainkra, tevékenységeinkre. Fejlődünk.

Az aikido rendszere lehetőséget teremt az élethosszig tartó tanulásra, fejlődésre.

Mindez természetesen nem jön magától. A fejlődést akarni kell, a fejlődéshez változni kell. Ott kell lenni az edzéseken – ehhez le kell győzni a lustaságot, szervezni, utazni, néha lemondani kell. Ki kell használni a rendelkezésre álló időt a gyakorlásra, fejlődésre – nem szabad gyakorlatokat, mozdulatokat csupán rutinból végrehajtani, keresni kell a fejlődés lehetőségét mindenben. A gyakorlásunk nem lehet kizárólag öncélú, hiszen ezzel kizárjuk a visszacsatolások lehetőségét is – nyitottnak kell lenni, illetve segíteni kell másokat is az úton. Türelmesnek kell lenni másokkal és magunkkal is – a változás, a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Fejlődjünk együtt 2018-ban is! Aikidóban gazdag új évet kívánok!

Niklai Norbert