Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Tamura sensei újévi köszöntője (2009.)

„Amikor magunkat másokhoz hasonlítjuk, megszületik bennünk a nagylelkűség melegséget árasztó érzése. Ennek az érzésnek köszönhetjük, hogy általános módon elnézőek leszünk és nem törünk pálcát mások felett.”

 ENA

„Boldog Új Évet Mindenkinek!

A 2008-as év vége felé gazdasági válság tört ki az Amerikai Egyesült Államokban, amely az egész világon elterjedt. Számos bank csődbe ment, a tőzsdék összeomlottak, gyárak zárnak be s a munkanélküliek száma nyílegyenesen emelkedik. A kormányok keresik a megoldást. Az Egyesült Államokban fekete bőrű elnököt választottak. Ez fénysugár lehet az alagút végén, melynek hatására az üzleti életben új utak nyílhatnak meg.

Az iraki háború látszólag még mindig nem közeledik a vége felé. Az afganisztáni tűzharcokban áldozatul esettek száma folyamatosan növekszik. Közel-Keleten és Afrikában a konfliktusok szüntelenül erősödnek. Az atomfegyverkezés problémái Iránban és Észak- Koreában még mindig nem oldódtak meg.

Mindehhez hozzáadódik a globális felmelegedés ténye, az árvizek, a tornádók, a földrengések gyakorisága, olyannyira, hogy úgy tűnik, a dühös természet így reagál az őt ért sérelmekre. E körülmények között, egyetlen ország kormánya semmit sem tehet egyedül. Nincs más választása a világ nemzeteinek, mint a közös összefogás.

„Az emberiség egyetlen család és a Föld az a ház, ahol ez a család él.”

Tamura senseiE tanítást hagyta ránk örökül O Sensei, amelyet követnünk kell. Az idei év, a hagyományos sino-japán naptárt követve, Tsuchinoto ushi. Tsuchinoto azt jelenti, hogy helyesen és őszintén kell cselekednünk. Ushi, az a kisgyermek, aki behajlítja karjait anyja hasában, majd széttárja azokat születése pillanatában. A Tsuchinoto ushi éve tehát azt az elképzelést vezeti be, amely szerint helyre kell állítanunk minden olyan problémát, amelyet az elmúlt év hátrahagyott. Azoknak, akik új hatalmi pozíciókat töltenek be, – a törvények betartásával és az alapelvek tiszteletben tartásával – meg kell tervezniük a jövőt, majd terveiket a világ elé kell tárniuk. Azokat a múltbéli módszereket, amelyek a végüket járják, újra kell éleszteni azért, hogy mindenki – gazdagok és szegények egyaránt, bármilyen legyen is társadalmi helyzetük – igényt tarthasson a megelégedettség érzésére.

Ez az éltető erő épp csak most látott napvilágot, gyenge még, ezért a helyzetben lévő embereknek a legnagyobb gonddal kell figyelniük rá és megadni minden olyan segítséget, amely hatalmukban áll, még akkor is, ha már nem töltenek be tisztséget. Amikor új dolgok helyezkednek szembe a régiekkel, gyakran és könnyen törhetnek ki forradalmak vagy romboló szándékú megmozdulások. A régiek szerepe az, hogy segítsenek elkerülni az ilyen jellegű szerencsétlenségeket.

Ezért választottam a Kanjo-t, hogy ezzel illusztráljam ez évi köszöntőmet. A Kan a teljesség érzését, hatalmas teret fejez ki, valamint a melegség és a megenyhülés állapotát. Jo az az érzés, amely akkor jelenik meg, amikor a másikat saját magunkkal hasonlítjuk össze. Az elnézésnek és az együttérzésnek ez az állapota teszi lehetővé, hogy nem törünk pálcát mások felett. Összegezve: az önzetlenségnek egy olyan formájáról van szó, amely elvezet minket a hibák megbocsátásához. Ha tekintetünket magunk felé fordítjuk, tudatára ébredünk, hogy napról napra követünk el hibákat és bántunk meg másokat anélkül, hogy azt észrevennénk. Ezután szükségét érezzük majd annak, hogy megbocsátást nyerjünk. Ez a masakatsu valódi jelentése, miként azt O Sensei tanította.

Anélkül, hogy megpróbálnánk ráerőltetni másokra azt, amit helyesnek hiszünk vagy felrónánk nekik hibáikat, jobban tesszük, ha kedvet csinálunk nekik ahhoz, hogy a helyes úton járjanak.

Kívánom, hogy ez az év mindannyiunk számára a Kanjo jegyében teljen!

N. TAMURA”

 

Vélemény, hozzászólás?