Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

Újrakezdés? Miért ne?

Rengeteg edzőtársat sodort el mellőlünk az élet. Költözés, új iskola, új munkahely, magánéleti problémák, csak néhány ok a sok közül, mely az egykori aikidokák és az edzések közé álltak.

flyer02_596

Többekkel találkozunk, akik ismét Pécsett vannak, a korábbi akadályok már elhárultak, vagy a problémák már nincsenek megoldhatatlannak tűnő magasságokban, mégsem térnek vissza a tatamira. Az okok közt gyakran olyanokkal is találkozunk, melyek tényleg nem jelenthetnek akadályt:

nem látnának szívesen / haragszanak rám

Ezt te sem gondolhatod komolyan! Mindenkit szívesen látunk a tatamin, hogy ne örülnénk pont egy régi arcnak? Hogyan haragudhatnánk rád olyan dologért, ami neked okozott problémát?

Egyébként pedig, ha visszajössz, nekünk azt jelzi, jól érezted magad közöttünk. Máris okot adtál nekünk az örömre.

úgysem emlékszem már semmire

Az aikido olyan, mint a biciklizés. Ahogy elkezdesz ú

jra gyakorolni, úgy fognak előjönni a régi emlékek, mozdulatok. Az újrakezdőkön gyakran látjuk a meglepetést, amit saját maguknak okoznak azzal, hogy rég elfeledettnek hitt mozdulatokat csinálnak meg jól, rövid idő alatt.

Vigyázat, el fogsz fáradni, meg fogsz izzadni és még izomlázad is lehet az első hetekben! Nem hiányzik máris az edzés?

csupa új arc, alig van itt valaki a régiek közül

Ezzel nem tudunk vitatkozni. Ahogy érkeznek hozzánk az új tagok, úgy változik, „frissül” a csapat. Gondolj arra, hogy mikor elkezdted, senkit sem ismertél. Ahhoz képest pedig biztosan pluszban leszel. Ahogy régen is, most is csupa jófej ember gyakorol a tatamin, hamar otthon fogod érezni magad újra.

DSC_8732_596

öreg vagyok már hozzá

Elárulunk egy titkot, sajnos mi is pont annyit öregedtünk mint te, mióta abbahagytad. Legidősebb tagunk lassan 50 éves és jobban mozog, mint sok huszonéves. A kor nem lehet akadály. Mindig az aktuális fizikai állapotodnak megfelelően kell gyakorolni.

nálam a család az első

…ahogy nálunk is. Az aikidóban nincs verseny és az aikido sem verseng senkivel, így a családdal sem. Mi is keressük az egyensúlyt a család, munka, edzések, egyebek közt. A mozgás neked is jót tesz, a család is jobban jár, ha kevésbé stresszes, egészségesebb leszel. Egy héten 168 óra van, ezt kell úgy beosztani, hogy beleférjen kb. 6 óra aikidóra.

Biztos ismeritek a mesét a homokkal, kavicsokkal és kövekkel. Ha ezeket jó sorrendbe teszitek bele a befőttesüvegbe, akkor mind belefér.

úgysem tudok minden edzésen ott lenni

Manapság nagyon kevesen tudnak ott lenni szinte(!) minden edzésen. Gyakran már a kezdők is azzal a kérdéssel érkeznek, hogy érdemes-e elkezdeni, ha egy ideig csak edzésre tudnak eljönni hetente, vagy csak minden második héten tudnak jönni? Nekik is azt javasoljuk, amit neked is: amikor tudsz, gyere le, gyakorolj velünk. Nincs előre meghatározott menetrend arra vonatkozóan, hogy neked mikorra, hova kell eljutnod. Mindenki a saját ütemében fejlődik, a saját elvárásainak kell, hogy megfeleljen. Azért felesleges hónapokat, éveket kihagyni, hogy egyszer eljöjjön a megfelelő állapot, mikor végre minden edzésre el tudsz majd jönni.

A fentiekkel – a teljesség igénye nélkül – próbáltunk elhessegetni azokat a gondolatokat, aggodalmakat, melyek az újrakezdés előtt állnak. A legfontosabb azonban a végére maradt: a lényeg, hogy érezd jól magad a tatamin.

DSC_8496_596