Nanzan Aikido Egyesület | Nanzan Aikido Association

„Aikikai” – miért írjuk a fokozat mögé?

Nemhogy a laikusok, de még a kezdő aikidósok körében is gyakran felmerül a kérdés, vajon miért írják a dan fokozat mögé különböző formában azt, hogy „Aikikai„?

Takanori Kuribayashi 7. dan (Aikikai, Tokió)

Christian Tissier 7° Dan de l’Aïkikaï de Tokyo

A válaszban nincs semmi misztikum, egyszerűen annyit jelent, hogy a dan fokozat kibocsátója a tokiói székhelyű Aikikai, mely az aikido központi szervezete, az Alapító, Ueshiba Morihei örökségének őrzője, gondozója.

Az Aikikai a világ legnagyobb aikido szervezete. 1940-ben alapították, vezetője a mindenkori Doshu (jelenleg Moriteru Ueshiba), az Alapító unokája. Japánban közel 2000 szervezetet tömörít, nemzetközi szinten pedig nagyságrendileg 100 szövetség rendelkezik Hombu elismeréssel.

Az aikikai dan fokozatok kiadásának feltételei természetesen komoly szabályokhoz vannak kötve. Többek közt nem adhat bárki ilyen fokozatot, de a vizsgára jelentkezésnek is számos előfeltétele van.

Az aikikai dan fokozatokat a Doshu adja. Vizsgáztatási joga a Hombu által elismert szervezeteknek (illetve ezek mestereinek saját országukon, vagy szervezetükön belül), a Hombu által delegált shihanoknak, valamint megkötés nélkül néhány nagymesternek van, akik még az Alapítótól  kapták ezt a jogosultságot. A fokozat meglétét minden esetben eredeti japán oklevél és az Aikikai által kiadott tagkönyvben megfelelő bejegyzés bizonyítja.

A mindenki által ismert, hozzáférhető szabály- és feltételrendszer miatt az aikikai dan fokozatokat a világ bármely pontján elfogadják, tudomásul veszik.
A „dan” szó azonban nincs levédve, bárki, bármire használhatja azt. Vannak más aikido szervezetek, melyek saját vizsgarendszert tartanak fenn, ők ugyanúgy a dan fokozatokat használják. Ezek kiadói lehetnek kisebb világszervezetek, Aikikaiból kivált mesterek, tanítványaik, vagy akár kisebb országos szervezetek. Ezek a szervezetek általában nem követik az Aikikai vonatkozó szabályozását, mindenki saját maga szabja meg a vizsgák és a fokozat kiadás feltételeit. Ezek a szabályok széles körben nem ismertek. Magyarországon is van olyan kisebb aikido szervezet, mely saját dan fokozatokat adományoz a tagságának.
 
Ezek a dan fokozatok az adott szervezeten belül minden bizonnyal megfelelő súllyal vannak kezelve, azonban megítélésem szerint mindenki számára hasznos lehetne, ha a fokozat kiadójának nevét minden kiadványon korrektül feltüntetnék a szervezetek, illetve a gyakorlók.*  ezek szervezeten kívüli hirdetése (plakátokon, honlapokon) pusztán a dan fokozat megjelölésével a kiadó szervezet féltüntetése nélkül félrevezető és aggályos, mert a laikusok számára ugyanannyit jelent, mint egy világszervezet által kiadott fokozat.
 
(* sajnos a pontatlan megfogalmazás miatt az eredeti szándékomtól eltérő töltést kapott a szöveg. Remélem a javított résszel az írás „értelmező” jellege lesz inkább tettenérhető.)